T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KAYSERİ / MELİKGAZİ - İbrahim Kendiroğlu İlkokulu

Okula Uyum ve Adaptasyon Süreci

Okula Uyum ve Adaptasyon Süreci

DEĞERLİ 1. SINIF VELİLERİMİZ

 Öncelikle sizi tebrik ederiz. Çocuğunuz öğrenim hayatının önemli bir aşamasında. Bu aşama hem keyifli hem de sabır isteyen bir süreç. Bu nedenle okula uyum sürecini iyi yönetebilmeniz adına kullanabileceğiniz yararlı bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.

 Hem duygular hem de davranışlar anne-baba ve çocuk arasında bulaşıcıdır. Çünkü çocuklarınız sizleri örnek alırlar. Okul başlarken yaşadığınız kaygı da heyecan da onlara yansıyacaktır. Bu nedenle;

Öncelikle okul kurallarına siz uymalısınız.

- Öğrenciyi zamanında okula getirmek, zamanında okuldan almak, okul yönetimi ve öğretmenlerle sağlıklı iletişim içerisinde olmak çocukların da okul ortamını benimsemelerini hızlandıracaktır.

 

09-09-2024

     OKULA UYUMU KOLAYLAŞTIRMA YOLLARI

    Her başlangıç için uyum süreci gerekir.

    Peki neler yapabiliriz?

    -Ayrılma sürecini birlikte aşın: Çocuğun yaşadığı duyguyu anlatmasına izin verin. Çocuğunuzu okulda kalmaya ikna etmek için çeşitli pazarlıklar yapmaya ya da sizden ayrıldığında     verdiği tepkilere şahit olmamak için hızlıca okuldan uzaklaşmaya çalışmayın.

   -Bir ayrılma rutini oluşturun: Belli bir ayrılma rutini, çocuğunuzun okula daha rahat gelmesini sağlayabilir. Bu nedenle her hoşça kal diyeceğiniz zaman tekrarlayacağınız, çocuğunuz ve size özel bir diliniz olsun. Bu küçük bir tokalaşma, size özel bir kelime ya da bir öpücük olabilir.

-Çocuğunuzun duygusuna eşlik edin: ’Evde benimle kalmak istiyorsun seni anlıyorum ve ben her zaman senin yanındayım okul çıkış zili çaldığında seni burada bekliyor olacağım’ vb. onu cesaretlendirici konuşmalar yapabilirsiniz.


-Hoşça kal diyebilmek: Okul bitince tekrar gelip onu alacağınızı hatırlatın ve gidin. Bu ayrılık anını çocuğun itirazlarına göre bekleyerek, biraz daha okulda kalarak uzatmak, sadece onun size hoşça kal demesini daha fazla zorlaştıracak, kaygısını artıracaktır.

-Okula başka birisinin getirmesini deneyin: Eğer çocuğunuz anneden (ya da çoğunlukla okula getiren kişiden) ayrılmakta çok güçlük çekiyorsa, bir değişiklik yapın ve onu okula daha kolay ayrılabileceği birinin getirmesini deneyin.

-Okuldan almak için gecikmeyin: Okul çıkış saatlerinde uzun süre sınıfta yalnız kalan bir çocuk okulda unutulduğunu, kimsenin onu almaya gelmeyeceğini, evinin yolunu bulamayacağını düşünebilir. Bu edenle gecikmeler çocuğun ayrılma kaygısını arttıracağı gibi ertesi gün okula gelişini de zorlaştırabilir.

-Öğretmeni ile iletişim içinde olun: Ayrılma ve okula alışma sürecinde bir ebeveyn olarak kafanızda onlarca soru oluşacaktır. Sorularınızın yanıtlanması, çocuğunuzun durumu hakkında bilgi sahibi olmak ve bu işi bilen birilerinden öneriler duymak için öğretmenleri ile görüşün. Bu görüşmeleri yaparken çocuğunuzun yanınızda olmamasına ve konuşulanları duymamasına dikkat edin.


   Okula uyum sürecinde ailelerin sıklıkla yaptığı ve çocuğun okula alışma sürecini olumsuz şekilde etkileyebilen bazı örnek durumlar aşağıda verilmiştir. 09-09-2024

   Sizlerin bu davranışlardan kaçınmanız çocuğunuzun okula geçiş sürecinde önem taşımaktadır.

!!  Velinin çocuk ile birlikte sınıfa girmesi

!! Okulda vedalaşma sürecinin çok uzun veya çok kısa tutulması

!! Çocuğu okula bırakan aile üyesinin çocuktan bir türlü ayrılmak istememesi

!! Çocuğun öğretmen ve okul ile korkutulması

!! İlkokulun okul öncesi eğitim kurumu ile kıyaslanması ve farkların çocuğa olumsuz bir şekilde aktarılması

!! Velinin çocuğa okulda “Sıkıldın mı? Korktun mu?” gibi olumsuz ifadeler kullanarak sorular sorması

!! Velinin okul ve öğretmenle ilgili olumsuz duygu ve düşüncelerini çocuğun yanında dile getirmesi

!! Çocuğun okula alışması ile ilgili kaygıların aile tarafından çok fazla dile getirilmesi

!! Aile bireylerinin çocuk okuldayken geçirecekleri zamanla ilgili planları çocuğun yanında yapması

!! Aile bireylerinin çocuğun okula gitmesi ile ilgili tutarsız davranması (örneğin; çocuk okula gitmek istemediğinde bazen gitmesi için zorlaması bazen evde kalmasına izin vermesi).

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 09.09.2024 - Güncelleme: 09.09.2024 17:21 - Görüntülenme: 137
  Beğen | 0  kişi beğendi

Etiketler :
okula uyum,