KAYSERİ / MELİKGAZİ - İbrahim Kendiroğlu İlkokulu

Mutlu  ve Başarılı Çocuk Yetiştirmek İçin 10 Temel Beceri

1. Çocuğunuza Dikkatinizi Verin

• Göz teması kurun,
  • Anlatımlarından duygularını yakalamaya çalışın, bunu ona yansıtın.
  • Size bir şeyler anlatırken onun yorumunu sorun.

(Sence böyle olmaması için ne yapılmalıydı?  Bir dahakine nasıl davransan farklı olurdu? gibi)

• O an da dinleyemiyorsanız dürüstçe sohbeti erteleyin.

(Anlattıklarını dinlemeyi çok istiyorum ama şuan meşgulüm tüm dikkatimi sana verebileceğim bir zamanda seni dinlemeyi çok isterim’ diyerek onu önemsediğinizi ifade etmiş olursunuz)

2. Duygular ve Davranışların Yönetilebilir Olduğunu Öğretin

Öncelikle bu konuda onlara rol model olmalıyız,

Duygusal tepkisinin aşırı ve gereksiz olduğunu söylemek bir dahaki sefere bu hislerini gizlemesi gerektiğini düşünmesine sebep olacaktır. Bunun yerine hissettiği duyguların gerçek olduğunu ancak bu duyguyla verilen tepkilerin-davranışların farklı farklı olabileceğini anlatın.

3. Sınırlar Koyun

Sınırsız, çok izin verici olunan bir ortamda büyüyen çocuklar huzursuz ve stresli olur.

Ailede herkes için geçerli kuralları belirleyin ve bu kuralların mantığını açıklayın.

Yerine getirmeyeceğiniz tehditlerden kaçının.

Örneğin ara sıra keyfe keder okula geç gönderilen bir çocuk, bir yere zamanında ulaşma, okulun önemi gibi konularda ara sıra sınırların aşılabileceğini öğrenir. Başarı ve okul konusundaki ısrarlı anlatımlarınız işe yaramaz hale gelir.

Sınırları belirlerken tutarsız davranılması güvende hissetmemeyi ve endişeyi getirir. Bunun olmaması için;

• Kuralları çocuğuna net ve açık bir şekilde söyle. “Oyunun bittiğinde oyuncaklarını toplamanı istiyorum.” gibi.
  • Çocuğuna kuralı nasıl uygulayacağını öğret. “Bak şu yapbozları şu sepete dolduralım. Arabaları da şu tarafa koyalım.” gibi.
  • Bu kurala neden uyması gerektiğini açıkla. “Oyunun bittiğinde oyuncakları düzenli bir şekilde toplarsan, bir daha oynamak istediğinde kolay bulursun. Ayrıca odan düzenli olduğu için yanlışlıkla ayağına bir şey batmaz.” gibi.
  • Kurala uyarsa mutlaka pekiştir. “Oyuncakların en güzel yerli yerine konulmuş. Ellerine sağlık. Tekrar oynamak istediğinde kolaylıkla bulabileceksin.” gibi.
  • Diyelim ki odasını toplamıyor:
  • Sevdiği bir oyuncak, yanlışlıkla ayağının altında kırılıversin. “Yavrum çok özür dilerim yanlışlıkla oldu. Oyuncaklar yerinde olsaydı basmazdım tüh.” diyerek durumu toparla. “Oyuncaklarını toplamazsan, yemekten sonra dondurma yiyemezsin.” gibi tehdit içerikli yöntemden daha etkilidir. Burada çocuk, davranışının sonucuna katlandığı için bir nevi bedel ödüyor.

24-10-2023

4. Sorumluluk Verin

Okul döneminin başladığı 6-7 yaşlarda çocuklardan beklenen sorumluluklar: kendi başlarına giyinip soyunma, okula, servise yetişme gibi zamana bağlı aktivitelerin bilincinde olma, gereğini                 yapabilmelidirler.         Dişlerini fırçalama, giyinip soyunması, yemeğini yemesi için yeterli zamanı sağlayıp, bu sorumluluklarını yapmasına fırsat vermelisiniz. Hazırlıkları son dakikalara bırakıp, geç kalmasın     diyerek “bu sefer de       ben giydireyim, ben yedireyim” derseniz bu becerilerin kazanımı geç yaşlara kayacaktır.

5. Başkalarına Karşı Nazik Olmasını Öğretin

Yardımsever, saygılı, nazik, minnettar olmayan bir insanın mutlu olması çok zordur.

Bu konuda en önemli rol model siz olacaksınız.

Yardım ettiğiniz zamanlara tanık olmasını sağlayın.

Nelere sahip olduğunu gözden geçirmeyi ve minnettar hissetmeyi öğretin.

Kin tutmak yerine affetmeyi teşvik edin.

İltifat etmeyi öğretin.

6. Zorlukların Hayatın İçinde Varolacağını Benimsetin

Başarısızlık duygusunu tatmalarına izin verin,

Bir sorunla karşılaştığında bunu nasıl çözmeyi düşünüyorsun diye sorun,

Sorunu çözdüğünde nelerin işe yaradığını birlikte gözden geçirin. (mesela İngilizce dersinden düşük not alıp bir sonraki notunu yükseltmesi, sevdiği arkadaşıyla kavga etmesi gibi)

7. Mutlu Ebeveyn=Mutlu Çocuk demektir.

Mutluluğunuzu Arttırmak İçin:

• Birlikte zaman geçirmekten hoşlandığınız insanlara ve aktivitelere daha fazla vakit ayırın.
  • Hep olumsuz şeyler düşünmek yerine, sahip olduğunuz şeyler için minnettarlık gösterin.24-10-2023
  • (Fazlası her zaman vardır)
  • Kendinizi başarılı hissettiğiniz alanlarla ilgili daha çok çalışma yapın.
  • Başkaları için iyi bir şeyler yapın.
  • Kendinize bakım yapın.

8. Evliliğinizi Ön Plana Alın

Günümüzde birçok aile çocukları için evliliklerini ve hayatlarını ikinci plana atma noktasında oldukça hızlı davranıyor.

Bireylerin çocuklarına verebilecekleri en büyük hediyenin mutlu bir evlilik yaşamını sürdürmek olduğu belirtilmektedir.

Unutmayın ki hayat tecrübesi olmayan bir çocuk ailenizin ve yaşamınızın merkezinde olursa endişeli, bitkin ve zorlu çocuklar ortaya çıkar.

-Her gün en az 20 dakika konuşun.

-Günaydın, hoş geldin gibi önemli kelimeleri atlamayın, selamlaşın.

-Birbirinize sevginizi ifade edin.

-Birbirinize iltifat edin.

-Kriz anında birbirinizi suçlamak yerine problem çözmeye odaklanın.

9.  Aile Ritüelleriniz Mutlaka Olmalı

Aile geçmişinizi çocuğunuzla paylaşın

Aile içi kutlamalara yer verin,

Ailede belli günleriniz önemli olmalı ve bunu çocuğunuza da hissettirmelisiniz,

İşe gitme, okula gelme konusunda her sabah hazırlık ritüelleriniz de olmalı.

10.   Kriz ve Stres Yönetimi Konusunda Kendinizi Güçlendirin

Sizi strese sokan konuları belirleyip çözümü olup olmadığını düşünün,

Stresliyken verdiğiniz tepkiler konusunda kontrollü olmaya çalışın,

Krizler sizin kontrolünüzde olmayan durumlardır.  Böyle durumlar için eşinizle ön konuşmaları gerçekleştirerek olabildiğince dengeli ve planlı bir profil çizebilmesiniz.

Yayın: 24.10.2023 - Güncelleme: 24.10.2023 16:03 - Görüntülenme: 123